Robotic Process Automation

Door de stijgende inflatie en de hoge personeelskosten zijn steeds meer organisaties op zoek naar manieren om efficiënter te werken. Hoe kun je anders dezelfde winstmarge behouden zonder de stijgende grondstofprijzen en personeelskosten door te berekenen?

Steeds meer organisaties kiezen ervoor om bedrijfsprocessen die weinig waarde toevoegen en veel repetitief werk kosten te automatiseren. De oplossing: Robotic Process Automation!

Robotic Process Automation (RPA) in het kort

Bij traditionele automatiserings-techieken wordt er gewerkt met complexe code en kunnen projecten jaren duren. Wat RPA anders maakt? Met RPA bouw je een robot die de grafische user interface (GUI) gebruikt. Een RPA-bot voert een bedrijfsproces hetzelfde uit als een mens, maar kan dit natuurlijk veel sneller. Daardoor kan een RPA-bot in enkele weken gebouwd worden, en kan deze al snel waarde opleveren voor de business.

Voordelen van RPA

Je hebt al kennis gemaakt met een van de grootste voordelen van RPA; met robots ben je in staat om makkelijk en snel repetitieve bedrijfsprocessen te automatiseren. Hierdoor kan een organisatie makkelijk kosten besparen, en medewerkers inzetten op een plek waar ze meer waarde kunnen toepassen.

Naast zorgen voor meer efficiëntie, heeft de techniek nog een aantal andere voordelen. Zo zijn robots nooit ziek en kunnen ze 24/7 worden ingezet. Hierdoor kunnen klanten sneller geholpen worden, ook buiten kantuururen.

Daarnaast maken robots geen (type)-fouten en voeren ze een proces altijd op dezelfde manier uit. Robots loggen precies wat ze doen, en waarom ze een bepaalde keuze maken.

Aanbieders van RPA Software

Nu RPA steeds populairder wordt verschijnen er ook steeds meer aanbieders van RPA-software. De meest populaire en bekende aanbieders zijn UiPath, Microsoft (met Power Automate), Blue Prism en Automation Anywhwere. Met name UiPath en Microsoft groeien momenteel hard. Microsoft richt zich met Power Automate met name op MKB-bedrijven en organisaties die taken willen automatiseren. UiPath focust zich met hun end-to-end hyper-automation platform op organisaties die complete bedrijfsprocessen willen automatiseren.

Tips om te starten met RPA

Wil jij zelf aan de slag met Robotic Process Automation? Met onderstaande tips zorg jij ervoor dat je direct succes boekt en kun je een aantal beginnersfouten overslaan!

  • Optimaliseer bedrijfsprocessen voordat je automatiseert. Een inefficient proces automatiseren is het domste dat je kunt doen. Denk voordat je gaat automatiseren na over het proces en richt het indien nodig anders in.
  • Start klein en schaal dan op. Veel organisaties beginnen enthousiast met een groot proces en lopen dan vast. Start met een klein proces, laat zien dat je organisatie er klaar voor is en schaal dan op. Succes gegarandeerd!
  • Vergeet je medewerkers niet mee te nemen. In het beste geval zien ze de toegevoegde waarde niet, in het slechtste geval worden je robots gesaboteerd. Communiceer duidelijk waarom RPA wordt ingezet en neem angst weg bij je medewerkers.
  • Zorg vanaf het begin voor buy-in van de directie. Tijdens je RPA-reis ga je tegen allerlei obstakels aanlopen, en sponsorship van het management is belangrijk om deze obstakels te overwinnen.

Gerelateerd bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *